Sighişoara Freelance Reporter's Blog

Articole din şi despre Sighişoara (arhiva 2010 – 2012)

Primarul din Vânători trimis în judecată de DNA

Posted by ditzacontra pe 18 ianuarie 2011

Primarul comunei Vânători, Ioan Toşa (Foto: Adrian Diţă - 2008)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpatului TOŞA IOAN, primar al comunei Vânători, jud. Mureş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

– folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,

– tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi

– fals material în înscrisuri oficiale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 6 mai 2009, inculpatul Toşa Ioan a formulat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (A.P.I.A.) Mureş o „cerere unică de plată” pentru anul 2009 prin care a solicitat acordarea de subvenţii pentru suprafaţa de 158,8 hectare de păşune în condiţiile în care a anexat cererii un contract de închiriere lovit de nulitate absolută deoarece fusese încheiat cu încălcarea prevederilor legale în domeniu. Acest contract fusese încheiat între soţia inculpatului şi Primăria comunei Vânători, judeţul Mureş, reprezentată chiar de Toşa Ioan, în calitate de primar.

În această modalitate, Toşa Ioan a obţinut în mod nelegal suma de 82.633,10 lei.

De asemenea, la data de 10 mai 2010, Toşa Ioan a formulat o nouă cerere, aferentă anului 2010, prin care, în baza aceluiaşi contract de închiriere nul, a solicitat subvenţii pentru aceeaşi suprafaţă de teren. În plus, contractul prezentat de inculpat era falsificat deoarece Toşa Ioan l-a semnat atât la poziţia „locator” cât şi la poziţia „locatar”.

Până în prezent, A.P.I.A. Mureş nu a acordat subvenţii inculpatului Toşa Ioan pentru campania 2010.

A.P.I.A. nu s-a constituit parte civilă pe parcursul urmăririi penale.

În vederea recuperării prejudiciului creat, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Toşa Ioan.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sighişoara.

Comunicat DNA

Un răspuns to “Primarul din Vânători trimis în judecată de DNA”

  1. […] Primarul din Vânători trimis în judecată de DNA […]

Sorry, the comment form is closed at this time.