Sighişoara Freelance Reporter's Blog

Articole din şi despre Sighişoara (arhiva 2010 – 2012)

Panouri solare pentru asigurarea energiei unei grădiniţe din Sighişoara

Posted by ditzacontra pe 12 octombrie 2010

Foto: Adrian Diţă

În această perioadă de criză costul energiei termice şi electrice este o problemă uneori insurmontabilă, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru instituţiile publice confruntate cu serioase reduceri bugetare. Pe de altă parte, tot perioada de criză poate fi momentul propice pentru a încerca să facem unele schimbări în stilul de viaţă şi să găsim soluţii pentru a face economii, mai ales în ce priveşte consumul de energie, tot mai scumpă, dacă ne referim la energia obţinută din arderea combustibililor fosili.

În acest context nefavorabil, iată că există şi o rază de speranţă. Iar acea rază de speranţă vine chiar de la soare. Este vorba de energia solară şi uriaşul ei potenţial de a ne oferi electricitate şi căldură la costuri foarte scăzute şi cu 0 emisii de gaze cu efect de seră – energie „verde”. Soarele este cel care, începând cu 28 septembrie 2010, va asigura energia electrică şi termică pentru o grădiniţă din Sighişoara.

Săptămâna trecută au fost inaugurate panourile solare şi instalaţiile montate la Grădiniţa nr. 6 din Sighişoara care funcţionează într-o clădire proprietate a Bisericii Evanghelice din Sighişoara. Montarea panorilor solare s-a făcut prin intermediul proiectului „Acoperiş solar” iniţiat de Agenţia Germană pentru Energie (DENA) şi co-finanţat de Ministerul Federal German pentru Economie şi Tehnologie, şi este un proiect pilot prin care agenţia îşi doreşte să promoveze pe piaţa românească sistemele solare de producere a energiei. Firma care a montat sistemele solare de pe acoperişul grădiniţei sighişorene este AS Solar din Germania, prin reprezentanţa sa din România.

La evenimentul festiv de la începutul săptămânii trecute au luat parte, alături de oficialităţi locale, şi liderul proiectului „Acoperiş solar”, Gabriella Eichren – reprezentant DENA; managerul firmei AS Solar din Germania, Thomas Rust; managerul reprezentanţei din România, părintele protopot al Bisericii Evanghelice Sighişoara, Bruno Frolich, precum şi numeroşi invitaţi interesaţi de potenţialul energetic al sistemelor solare de producere a energiei electrice.

Cele două sisteme solare montate pe acoperişul grădiniţei din Sighişoara asigură o valorificare eficientă a energiei solare. Sistemul fotovoltaic cu o putere instalată de 5,52 kWp este cuplat la reţeaua electrică naţională, pentru predarea energiei produse. Acest sistem va funcţiona la nevoie şi ca sistem autonom. Astfel, grădiniţa din Sighişoara va fi alimentată cu energie electrică „ecologică”, obţinută prin valorificarea resurselor naturale regenerabile. Mai mult decât atât, sistemul fotovoltaic va fi unul dintre primele sisteme de energie provenită din surse regenerabile, cuplat la reţeaua de energie electrică din România şi distins cu Certificat Verde, şi poate funcţiona totodată şi ca sistem autonom atunci când sunt întreruperi de curent. Sistemul solar termic va servi la prepararea apei calde cu ajutorul energiei soarelui, iar în curând va permite şi un aport la încălzirea centrală fără emisie de CO2. Potrivit reprezentanţilor firmei AS Solar pentru sistemul solar de producere a energiei termice costurile de instalare sunt de aproximativ 8.000 de Euro iar pentru sistemul solar fotovoltaic pentru producere a energiei electice costul este de circa 18.000 Euro. Durata de viaţă a sistemului inaugurat  săptămâna trecută în municipiu este de 20-25 de ani iar valoarea investiţiei se estimează a fi acoperită în 10 ani pe baza economiei realizate la consumul de agent electric şi termic.

Astfel de sisteme solare pentru producerea energiei sunt disponibile şi pentru persoanele fizice care îşi pot instala astfel de panouri solare pe propriile imobile. Mai mult, sistemul solar de producere a energiei termice este eligibil şi pentru obţinerea de finanţare nerambursabilă prin programul guvernamental „Casa Verde”.

Fotografii de la eveniment în secţiunea Galerii foto

Adrian Diţă

Un răspuns to “Panouri solare pentru asigurarea energiei unei grădiniţe din Sighişoara”

  1. […] Referinţe: Panouri solare pentru asigurarea energiei unei grădiniţe din Sighişoara […]

Sorry, the comment form is closed at this time.