Sighişoara Freelance Reporter's Blog

Articole din şi despre Sighişoara (arhiva 2010 – 2012)

Drept la replică

Posted by ditzacontra pe 16 noiembrie 2010

Ne simţim obilgaţi să răspundem la două articole publicate în numărul trecut al Jurnalului Sighişoara Reporter „ Profesorul Baltag -35 de ani de cercetări arheologice la Sighişoara” şi repectiv „Vigilenţa cetăţeanului. Mazilirea profesorului Baltag”.

În cele două articole se vorbeşte despre concedierea domnului dr. Gheorghe Baltag şi reiese de aici că a fost vorba de o vendetă personală. Îmi pare rău că am ajuns să fim  opriti pe stradă de cunoscuţi şi acuzaţi  că am contribuit la plecarea domnului Baltag de la muzeu.

Pe această cale ţinem să menţionăm că absolut nimeni la nivel local nu a dorit „mazilirea profesorului Baltag”, cunoscându-se valoarea incontestabilă a cercetărilor intreprinse de domnia sa de-a lungul a celor 35 de ani de activitate în domeniul arheologic. Domnul Baltag s-a bucurat de o degrevare a sarcinilor de serviciu, la muzeu, pentru o perioadă îndelungată de timp, tocmai pentru a-şi definitiva munca de cercetare.

Mai mult decât atât, la începutul anului 2010 am prezentat un referat Primarului Municipiului Sighişoara prin care solicitam prelungirea contractului colectiv de muncă pentru domnul Gheorghe Baltag, aflat la vârsta de pensionare. Pe baza acestuia şi-a continuat activitatea în acest an. La  9 septembrie 2010 datorită Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României cu privire la reducerea personalului din instituţiile bugetare a fost nevoit să-şi întrerupă contractul de muncă, fiind la vârsta de pensionare şi intrând sub incidenţa legii.

Menţionăm că uşa muzeului este oricând  deschisă pentru domnul dr. Gheorghe Baltag. Va putea să cerceteze, când va dori,  materialul arheologic descoperit de-a lungul celor 35 de ani de cercetări şi astfel să-şi continue studiul asupra istoriei mileniului I.

Mulţumim redacţiei pentru posibilitatea publicării acestui drept la replică şi vă transmitem întreaga noastră consideraţiune.

dr. Nicolae Teşculă, director al Muzeului de Istorie Sighişoara

Sighişoara, o comunitate care trăieşte!

Acesta este concluzia la care am ajuns după reacţiile comunităţii la materialele pe tema demiterii domnului profesor Baltag. Am primit telefoane, e-mail-uri, scrisori prin care persoane diferite, printre care personalităţi proeminente ale oraşului, şi-au exprimat indignarea faţă de gestul autorităţilor locale şi susţinerea pentru domnul profesor. Dintre ele am selectat un  text  semnat de scriitorul Marius Iosif şi publicat la rubrica „Vigilenţa cetăţeanului”. Am primit şi un drept la replică din partea conducerii Muzeului de Istorie,  oarecum inoportun, deoarece nu s-a făcut referire în materialele subsemnatului la niciun fel de „vendete personale” ale cuiva de la muzeu, doar dacă nu cumva cineva se simte „cu musca pe căciulă” şi doreşte să se spele preventiv pe mâini precum Pilat din Pont. Dar, indiferent dacă e sau nu e potrivită o reacţie din partea domnului director Nicolae Teşculă,  e cinstit să publicăm şi opiniile domniei sale.

Florin Chiorean

Referinţe: Vigilenţa cetăţeanului – Mazilirea profesorului Baltag

Profesorul Baltag- 35 de ani de cercetări arheologice la Sighişoara

Un răspuns to “Drept la replică”

  1. […] Referinţe: Drept la replică […]

Sorry, the comment form is closed at this time.