Sighişoara Freelance Reporter's Blog

Articole din şi despre Sighişoara (arhiva 2010 – 2012)

Până la sfârşitul anului toţi sighişorenii trebuie să-şi asigure locuinţele

Posted by ditzacontra pe 4 august 2010

Foto: Adrian Diță

De la data de 1 iulie a intrat în vigoare asigurarea obligatorie a locuinţelor. Astfel, până la sfârşitul acestui an toţi cei aproximativ 8,3 milioane de proprietari de locuinţe din România trebuie să-şi asigure locuinţele. În caz contrar primăriile localităţilor de domiciliu îi vor amenda pe proprietari cu sume cuprinse între 100 şi 500 lei. Asigurarea obligatorie a locuinţelor acoperă riscul de cutremur, alunecări de teren ori inundaţii pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţă.

Preţul unei poliţe este echivalentul în lei a 10 euro pentru locuinţele de tip B – construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic (35% din tota locuinelor din România), respectiv echivalentul în lei a 20 de euro pentru casele de tip A – cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn (65% din total). Pentru asistaţii sociali primele de asigurare vor fi plătite de administraţii din bugetele locale. Societăţile de asigurări nu vor încheia poliţe pentru proprietarii locuinţelor cu risc seismic ridicat şi nici pentru cei care au fost afectaţi curând de inundaţii.

Foto: Adrian Diță

Poliţa are o valabilitate de un an, iar suma asigurată, pe care proprietarul o poate primi în cazul producerii unor daune, este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Despăgubirile sunt plătite în termen de 10-15 zile de la transmiterea dosarului de daună. Pentru asigurarea unei valori mai mari, asigurătorii recomandă încheierea unei poliţe facultative, care, pe lângă riscul producerii unor dezastre naturale, acoperă şi alte riscuri – explozie, incendiu, furt, inundaţii produse de spargerea unei conducte şi altele.

Grupul care emite poliţele de asigurare şi care gestionează fondurile strânse din plata acestora, este Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), societate comercială constituită prin asocierea a 13 companii de asigurări: Astra Asigurări, Groupama Asigurări, Clal România, Uniqa Asigurări, City Insurance, Certasig, Ardaf, Generali Asigurări, Carpatica Asig, EuroIns România, Grawe România Asigurare, Credit Europe Asigurări şi ABC Asigurări.
Potrivit „Raportului privind starea economică, socială şi de mediu a municipiului Sighişoara în anul 2009”, în oraşul nostru există un număr de 12.259 de locuinţe, iar 90% dintre acestea intr[ în categoria A pentru care proprietarul trebuie să plătească o poliţă anuală echivalentă cu 20 de euro. Sighişoara, nefiind un oraş cu risc ridicat de inundaţii sau seisme, iar riscul producerii unor alunecări de teren este unul potenţial doar în 3 zone ale oraşului, rezultă că asiguratorii din Sighişoara ce emit poliţe pentru asigurările obligatorii îşi vor împărţi suma de aproape 250.000 de euro anual încasaţi numai din asigurările obligatorii, fără prea mari riscuri. Ori, potrivit analiştilor, mulţi dintre proprietarii de locuinţe, alături de asigurarea obligatorie, vor încheia şi contracte de asigurare facultativă pentru a-şi acoperi şi alte riscuri precum incendiu, furt, inundaţii produse de spargerea unei conducte şi altele.

Adrian Diţă

Un răspuns to “Până la sfârşitul anului toţi sighişorenii trebuie să-şi asigure locuinţele”

  1. […] Referinţe: Până la sfârşitul anului toţi sighişorenii trebuie să-şi asigure locuinţele […]

Sorry, the comment form is closed at this time.