Sighişoara Freelance Reporter's Blog

Articole din şi despre Sighişoara (arhiva 2010 – 2012)

Vigilenţa cetăţeanului – Zăpada trece, gunoiul rămâne…

Posted by ditzacontra pe 9 februarie 2011

Foto: Popa Noemi

Ce frumoasă este Sighişoara iarna, când totul este acoperit de plapuma albă a omătului! Priveliştea imaculată ne îndeamnă la plimbări. O plimbare romantică seara, o plimbare amicală în urma căreia mai aflăm despre treburile vecinilor, o plimbare a bebeluşului cu căruţul sau pur şi simplu o plimbare revigorantă pentru a ne încărca plămânii cu aerul curat şi rece.

Iarnă fiind, am trecut de perioada „oraşului fumegând”, datorat curăţării grădinilor de resturile vegetale. Slavă Domnului!

Ce frumoasă este Sighişoara iarna, când totul este acoperit de plapuma albă a omătului!…

Dar ce urâtă devine imediat ce zăpada se topeşte! Peste tot persistă imaginea dezolantă a gunoaielor rămase în urma topirii zăpezii. Gunoaie menajere multicolore, de toate materialele posibile, amestecate cu noroiul, aflate pe marginile străzilor, a aleelor, la colţurile blocurilor, al parcurilor, parcă strigând după întoarcerea zăpezii, care măcar le-ar acoperi. Mormane de peturi, ambalaje, resturi şi altele, pe care să nu le amintim. Nu de alta, dar poate, că cititorul nostru chiar s-a ridicat de la masă…

Rezolvarea acestei probleme este una extrem de simplă şi nu ţine doar de întrebuinţările companiei de salubrizare a oraşului. În primul rând, ţine  de bunul simţ şi de un dram de bună-voinţă al cetăţenilor de a arunca resturile nemaifolositoare şi ambalajele bunurilor cumpărate în pubelele şi tomberoanele existente şi special amenajate pentru a deservi această cauză.

Pe această cale, apelăm din nou, la buna educaţie şi la consideraţia sighişorenilor, de a depune un mic efort în a „căra” gunoaiele până la primul tomberon şi a nu lăsa lenea sau comoditatea să determine descotorisirea de acestea pe oriunde se poate.

Vă mulţumim în numele mediului şi al sănătăţii tuturor!

Popa Noemi

Sorry, the comment form is closed at this time.