Sighişoara Freelance Reporter's Blog

Articole din şi despre Sighişoara (arhiva 2010 – 2012)

Uica Mihai şi cursanţii Curcubeu au cucerit invitaţii la cină

Posted by ditzacontra pe 28 septembrie 2010

Un meniu şvăbesc şi un apetit românesc

Foto: Adrian Diţă

Un nou prilej de încântare a simţurilor, dar şi a spiritului, a fost oferit săptămâna trecută la cea de-a treia cină festivă din cadrul Programului „Curcubeu” iniţiat de Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara (ibz) cu sprijinul partenerilor naţionali şi europeni. De data aceasta amfitrion a fost maestrul bucătar Ioan Mihai sau Uica Mihai, cum mai este cunoscut, care timp de trei zile înaintea evenimentului a fost şi dascăl pentru cursanţii Centrului „Curcubeu” care se pregătesc să urmeze o carieră în domeniul gastronomic.

Cina festivă a fost precedată de cuvântările directorului ibz, Volker Reiter care a subliniat evoluţia pozitivă a cursanţilor Centrului „Curcubeu” şi rezultatele tot mai încurajatoare obţinute de aceştia, şi a Simonei Lazăr, editorul suplimentului Jurnalul de bucătărie al cotidianului Jurnalul Naţional, partener al Programului „Curcubeu”. Cu prilejul împlinirii a 300 de numere al Jurnalului de bucătărie, Simona Lazăr a oferit în dar cursanţilor din cadrul Proiectului „Curcubeu” o colecţie a acestui supliment, 7 volume din „Poveştile bucătăriei româneşti” istorisite de marele cronicar al artei culinare româneşti, regretatul Radu Anton Roman, precum şi o colecţie de reţete semnate de către Jamie Oliver, renumitul bucătar englez, o adevarată vedetă internaţională, cel mai bine vândut autor din Marea Britanie.

Ca şi la precedentele cine festive organizate de ibz în contextul Programului „Curcubeu”, şi de această dată invitaţii au avut parte de plăcute surpize culinare (vezi Comunicatul de presă legat de eveniment), alesele feluri de mâncare fiind armonios completate cu buna dispoziţie, umorul şi filozofia de viaţă originală a maestrului bucătar Uica Mihai prezent pe tot parcursul evenimetului în mijlocul invitaţilor. Dânsul a prezentat cina ca fiind una „plină de colesterol” dar specifică şvabilor şi desigur pe gustul celor care iubesc mâncarea cu acest specific şi a declarat că acest deliciu culinar nu va afecta silueta dacă va fi consumată de nişte oameni drăguţi.

Maestrul s-a arătat încântat de modul cum au lucrat cursanţii sub supravegherea sa declarând chiar că n-ar ezita să dea bucătăria unui restaurant pe mâna unora dintre aceştia. Cursanţii au muncit din greu pentru ca servirea oaspeţilor prezenţi la Centrul Cultural Interetnic să fie ireproşabilă şi au reuşit cu siguranţă să demonstreze că au vocaţie pentru această profesie şi că sunt pe drumul cel bun. Nu au lipsit desigur emoţiile însă servirea a fost de înaltă ţinută iar mâncarea savuroasă şi pe gustul celor care iubesc mâncarea „ca la mama acasă”.

La finalul cinei festive maestrul a dat citire unui sonet emoţionant pe care l-a compus în aceste zile, dedicat Sighişoarei, oraş pe care l-a vizitat ultima oară acum 25 de ani, demonstrând că arta culinară şi literatura merg mână în mână. Apoi a mulţumit invitaţilor în numele său şi al cursanţilor „Curcubeu”, „spiriduşii” – cum i-a numit dânsul, pentru privilegiul pe care i l-au oferit: acela de a găti pentru ei…

Mai multe fotografii de la cina festivă „Curcubeu” găsiţi în secţiunea „Galerii foto„.

Adrian Diţă & Dorothea Sabina Dâlbea

Sorry, the comment form is closed at this time.