Sighişoara Freelance Reporter's Blog

Articole din şi despre Sighişoara (arhiva 2010 – 2012)

Economia sighişoreană faţă cu criza economică (VI)

Posted by ditzacontra pe 26 iulie 2010

SC Cableteam SRL Sighişoara – extindere în vreme de criză

SC Cableteam SRL Sighişoara (Foto: Adrian Diţă)

Spre deosebire de celelate firme din Sighişoara, despre Cableteam s-a scris destul de puţin de-a lungul timpului în Jurnalul Sighişoara Reporter. A fost doar menţionată înfiinţarea firmei în anul 2003. Între timp firma a crescut, s-a dezvoltat şi a ajuns să conteze tot mai mult în peisajul economic al Sighişoarei. De altfel profilul producţiei firmei Cableteam este şi oarecum atipic pentru industria sighişoreană tradiţională axată pe ramurile textilă, ceramică (menaj sau pentru construcţii), prelucrări mecanice sau, din când în când, prelucrarea lemnului. Cableteam, aşa cum îi spune şi numele, produce o largă gamă de cabluri: de comandă ecranate şi simple, conductoare şi cabluri pentru instalaţii electrice, cabluri şi conductoare pentru autovehicule, precum şi cabluri speciale. Fabricarea de cabluri reprezintă 90% din producţia firmei, dar Cableteam are şi 2 secţii independente: una de prelucrări mecanice şi una de proiectare, construcţie şi programare de tablouri electrice de automatizare destinate utilajelor industriale. Cererea de astfel de cabluri pe piaţă este destul de ridicată pentru că firma sighişoreană a fost foarte puţin afectată de criza economică iar în momentul de faţă se află în plin proces de extindere. Directorul Cableteam, Karl Schuster a declarat că recent firma a cumpărat halele învecinate dezafectate ale fostei spălătorii de lână ce au aparţinut fostei ţesătorii de stofe pentru a deschide acolo noi secţii de producţie a cablurilor şi liţelor de cupru. Astfel Cableteam este până în prezent singura firmă din Sighişoara care în aceste vremuri face investiţii majore în extindere. Karl Schuster speră ca până la iarnă sau cel mai târziu la începutul anului următor, noile secţii să intre în producţie, acest lucru însemnând, pe lângă creşterea cifrei de afaceri a firmei, şi crearea de noi locuri de muncă.

Evoluţie pozitivă

Cableteam s-a înfiinţat în anul 2003 şi este parte a grupului german Wilms. A cumpărat halele fostei fabrici de mobilă şi în decurs de 2 ani şi cu o investiţie de aproximativ 10 milioane de euro în amenajări şi dotări cu utilaje performante aduse din Germania, firma a început efectiv producţia în anul 2005. 90% din producţia de cabluri a firmei este destinată pieţei germane, dar cererea este în creştere şi pe piaţa românească iar Cableteam profită de acest lucru. Directorul firmei, Karl Schuster a specificat însă că în România există o cerere foarte mare de liţă de cupru iar Cableteam este printre puţinele firme din România care deţine utilajele necesare fabricării liţei şi poate oferi acest semi-fabricat la o calitate superioară. Astfel, dacă în totalul producţiei Cableteam este socotită şi fabricarea şi comercializarea pe piaţa internă a liţei de cupru, rezultă că 40% din producţia firmei merge către piaţa românească. Cuprul folosit la fabricarea liţei este adus din Germania pentru că în România nu s-a găsit nici un furnizor care să ofere o calitate optimă a materiei prime.

Deşi preţul cuprului stabilit de bursele internaţionale a rămas la un nivel scăzut în perioada de recesiune, criza economică a fost resimţită de Cableteam pentru o scurtă perioadă la începutul anului 2009 când firma a trebuit să disponibilizeze circa 8% din personal. Însă, a precizat Karl Schuster, până la sfârşitul lui 2009 toţi cei disponibilizaţi au fost reangajaţi după ce, ca urmare a restrângerii activităţii unor firme membre ale grupului german Wilms, comenzile pentru cabluri au fost direcţionate către Cableteam Sighişoara. În prezent firma are 245 de angajaţi iat în perspectiva extinderii Cableteam numărul acestora ar putea să crească.

Comparativ cu anul 2008 cifra de afaceri din 2009 a Cableteam Sighişoara a înregistrat o uşoară scădere, de la 12 milioane euro, la 11 milioane euro, însă pentru anul în curs se preconizează un salt la aproximativ 20 milioane de euro în condiţiile în care în primul semestru al acestui an cifra de afaceri a ajuns deja la 9,5 milioane euro. Din datele pe care le avem până în acest moment rezultă că acesta ar fi cel mai mare salt al cifrei de afaceri înregistrat la o firmă din Sighişoara până în prezent, mai ales în aceste condiţii nefavorabile pentru economie.

„Ar fi util şi puţin ajutor din partea autorităţilor locale.” Karl Schuster, directorul SC Cableteam SRL Sighişoara (Foto: Adrian Diţă)

Perspectivele pentru Cableteam sunt optimiste în condiţiile în care cererea pentru produsele sale sunt în creştere şi depăşesc capacitatea actuală de producţie a firmei. Acest lucru a determinat conducerea firmei să înceapă programul de extindere a spaţiilor de producţie prin achiziţionarea halelor dezafectate ale fostei spălătorii de lână. În urma acestei extinderi vor fi create noi locuri de muncă, mai ales pentru cei cu calificare în domeniul electro-tehnic, iar producţia se va diversifica prin fabricarea de cabluri pentru industria de automobile dar şi prin sporirea producţiei de liţă de cupru pentru care există o cerere tot mai mare pe piaţa românească.

„Ar fi util şi puţin ajutor din partea autorităţilor locale”

Ca şi ceilalţi manageri cu care am stat de vorbă până în prezent, şi directorul Cableteam, Karl Schuster şi-a exprimat îndoiala că măsurile adoptate de Guvern pentru scoaterea ţării din criză ar putea avea efectul scontat în lipsa programelor de încurajare a investiţiilor, mai ales în industrie. Iar acest lucru se reflectă negativ şi în posibilitatea autorităţilor locale de a sprijini prin măsuri economice investiţiile în oraş. „În ţări ca Germania firmele din sectorul de producţie care se înfiinţează sau se extind beneficiază de anumite facilităţi, atât la nivel central, cât şi la nivel local. Mă refer mai ales la anumite scutiri de taxe pe perioade determinate. În România din păcate nu e cazul. Din contră, firmele sunt tot mai mult împovărate cu impozite şi taxe care le frânează dezvoltarea. Acum, aflându-ne în plin proces de extindere a capacităţii de producţie, ne-a fi util şi puţin ajutor din partea autorităţilor locale, însă nu ştiu în ce măsură legislaţia mai permite acest lucru…” a încheiat Karl Schuster.

Adrian Diţă & Florin Chiorean

Un răspuns to “Economia sighişoreană faţă cu criza economică (VI)”

  1. […] lei. În 2011, societatea a avut afaceri de 197,95 milioane lei şi profit de 8,07 milioane lei. Cableteam din Albeşti se clasează pe locul 17 în acest top. Datează din 2003, are ca obiect de […]

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d blogeri au apreciat asta: