Sighişoara Freelance Reporter's Blog

Articole din şi despre Sighişoara (arhiva 2010 – 2012)

Pericol pe “Groape”

Posted by ditzacontra pe 12 iulie 2010

Alunecari de teren (Foto: Târnava TV Sighișoara)

După ce,  în numărul trecut, publicam informaţia conform cărei alunecarea de teren de pe strada Vasile Lucaci, mai exact coasta de deal cunoscută de localnici sub numele „Groape”, s-a reactivat, iată că între timp, din nefericire, lucrurile s-au agravat în zonă . Pericolul prăbuşirii unor case  este iminent şi în consecinţă au apărut autorităţile cu ordine de evacuare.

Sighişoreni evacuaţi datorită alunecărilor de teren

Miercurea trecută (30 iunie) nu a fost o zi  tocmai liniştită pentru locatarii de pe strada Vasile Lucaciu nr 28 . După ce terenul pe care le este construită casa a alunecat la vale, miercuri aceştia au aflat că le-a fost emis ordin de evacuare a locuinţei.  Nu i-a speriat atât de tare acest ordin, întrucât îngrijorarea acestora creştea la fiecare ploaie şi aceasta mai ales după ce în  week-endul trecut  s-a reactivat alunecarea de teren din zonă.

“Pentru noi nu e o bucurie. Să sperăm că ceva se va rezolva pentru că nimeni nu îşi doreşte să fie evacuat,  dar nici în aceste condiţii  în pericol cu copii nu putem locui. Din păcate nu ne putem permite luxul de a ne cumpăra altă locuinţă. Aici alunecă terenul de mulţi ani, dar ca în anul acesta niciodată nu a alunecat. Chiar şi straturile din grădină au alunecat în vale, iar zidurile casei sunt crăpate”, ne-a declarat proprietara locuinţei.

În zonă încă din week-endul trecut o porţiune de drum a fost surpată iar unul din stâlpii de electricitate a fost dezafectat pentru a elimina riscul ca toată strada să rămână fără curent electric.

Au apărut şi autorităţile

Aşadar miercuri prefectul judeţului Marius Paşcan a emis ordin de evacuare pentru cele şapte persoane care domiciliau în locuinţa afectată de alunecările de teren. “Documentul are la bază sesizarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al Judeţului Mureş,  Raportul de Eveniment primit de la Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Sighişoara“, a declarat prefectul sosit miercuri în municipiu pentru a se întâlni cu primarul şi a analiza situaţia de la faţa locului.

“Este o problemă veche ce trenează, o falie ce alunecă din 1998. Există o familie ce se află în pericol să alunece cu casa în orice moment şi am ajuns la concluzia că temporar,  până ce vremea se va ameliora,  să se mute în altă parte. Domnul primar le va pune la dispoziţie temporar, un spaţiu de  cazare , timp în care se vor analiza alte oportunităţi“ a declarat prefectul.

Pe de altă parte primarul municipiului Ioan Dorin Dăneşan a declarat :“ Le oferim un loc de cazare pentru câteva seri la o pensiune din zonă. Între timp căutăm soluţii pentru cazarea în locuinţe revendicate şi neocupate pentru a-i caza temporar. Totodată le vom căuta un teren pe care să îşi construiască şi cu sprijinul nostru o altă casă”.

Zona va fi consolidată

Vestea bună este că studiul de fezabilitate pentru consolidarea acestei zone a fost demarat.  “Am demarat prin Consiliul Judeţean, la solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă studiul de fezabilitate  privind consolidarea întregii zone. Este o investiţie foarte mare, de milioane de euro şi sper că acest lucru să se întâmple cât mai repede. Am solicitat urgentarea studiului, să ştim exact la cât se ridică suma pentru aceste lucrări şi pe ce proiect se poate finanţa. Până în acest moment nu exista nici studiu. Toţi discutau, domnul primar a tot făcut demersuri şi nimeni nu a reacţionat, ori din acest moment lucrurile au început să se mişte. Se face studiu de fezabilitate şi apoi să vedem de unde se pot finanţa lucrările, fie din surse guvernamentale, fie din surse europene” a declarat prefectul.

Şi primarul municipiului s-a arătat încrezător că de data aceasta chiar se va realiza studiul.  “Sunt convins că acum cu ajutorul domnului prefect, vom reuşi să facem studiul de fezabilitate şi proiectul pentru stabilizarea acestor versanţi periculoşi pentru tot cartierul din amonte. Sperăm să reuşim să găsim surse de finanţare şi să demarăm lucrările cât mai repede” a declarat primarul. Deocamdată situaţia din zonă este monitorizată de către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Sighişoara şi Detaşamentul de Pompieri.   Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Sighişoara a constituit şi o echipă de intervenţie cu utilaje corespunzătoare pentru deblocarea cursului Văii Şaeş, în caz de nevoie.

Alunecarea de teren activă de pe malul stâng al Pârăului Şaeş, în defileul artificial dintre Dealul Cetăţii şi Dealul Stejeriş a creat pagube şi în anii precedenţi. Aici cel puţin patru  case au fost distruse în anii  anteriori şi s-a atras atenţia, în repetate rânduri,  că ploile abundente ar putea agrava situaţia. Mai exact,  există riscul ca alte 22 de case, în care,  conform Primăriei Sighişoara,  trăiesc peste 100 de persoane, să fie afectate, malul să se rupă şi să blocheze cursul Pârâului Şaeş şi să pună în pericol tot cartierul Ana Ipătescu.

Anca Maria Radu & Florin Chiorean

2 răspunsuri to “Pericol pe “Groape””

  1. […] și: Pericol pe “Groape” (Jurnalul Sighișoara Reporter – iunlie […]

  2. […] Pericol pe “Groape” (12 iulie 2010 – Jurnalul Sighişoara Reporter) […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: