Sighişoara Freelance Reporter's Blog

Articole din şi despre Sighişoara (arhiva 2010 – 2012)

Economia sighişoreană faţă cu criza economică (IV)

Posted by ditzacontra pe 12 iulie 2010

SC Cesiro SA Sighişoara – firma care a depăşit criza

SC Cesiro SA Sighișoara -fabrica cu cei mai mulți angajați din oraș (Foto: Adrian Diță)

În contextul economic destul de neprielnic prin care e nevoită să treacă industria sighişoreană, se pare că SC Cesiro SA Sighişoara, fabrica producătoare de ceramică-menaj, a descoperit cheia succesului. 2010 se anunţă pentru Cesiro a fi anul cu cea mai mare cifră de afaceri de la fondarea fabricii (1957) încoace. Comenzile primite de firmă în această perioadă depăşesc capacitatea sa de producţie. De asemenea, datorită încetării activităţii a numeroase fabrici de profil din Europa, firma sighişoreană a devenit cel mai mare producător de ceramică-menaj de pe bătrânul continent, exportând produsele sale în aproape toate ţările europene. Iar previziunile pentru perioada următoare sunt foarte optimiste…

Însă Cesiro Sighişoara n-a fost ferită de necazuri în 2009. „Practic criza la Cesiro a început în ianuarie 2009 şi a durat cam până în iulie”, a declarat Aurelian Voia, directorul general al societăţii. „Cel mai rău a fost în lunile mai-iunie când am avut diminuări de producţie între 35 şi 40% datorită scăderii comenzilor. Însă în acea perioadă s-au înregistrat scăderi ale comenzilor pe toate pieţele, în toate sectoarele industriale. Din luna august lucrurile au început să revină la normal. Astfel că anul 2009 a fost pentru Cesiro un an al contrastelor: în primul semestru am avut una dintre cele mai mici cifre de afaceri înregistrate de firmă, pentru ca la sfârşitul celui de-al doilea semestru să înregistrăm una dintre cele mai mari cifre de afaceri.”

În ciuda problemelor apărute în primul semestru al anului trecut, Cesiro şi-a păstrat locul fruntaş în industria prelucrătoare din Sighişoara, atât în ce priveşte cifra de afaceri, cât şi ca număr de angajaţi. Potrivit datelor cuprinse în „Raportul privind starea economică, socială şi de mediu a municipiului Sighişoara în anul 2009” întocmit de Primăria Sighişoara, SC Cesiro SA a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri cu 5,9% mai mică decât în 2008, fiind cea mai redusă scădere a cifrei de afaceri înregistrată de o firmă din industria prelucrătoare din oraş. „Din septembrie 2009 însă, Cesiro lucrează la capacitate maximă”, a precizat Daniel David, directorul comercial al firmei. „Iar luna martie a acestui an a fost chiar cea mai bună din istoria fabricii, cu o cifră de export de 1,813 milioane euro. Dacă în 1993 valoarea exporturilor firmei se ridica la aproximativ 1,5 milioane de dolari pe an, pentru 2010 preconizăm exporturi în valoare de aproximativ 18 milioane de euro.”

Aceste rezultate vin ca urmare a diversificării producţiei şi a deschiderii către noi pieţe, a arătat directorul general Aurelian Voia. „O explicaţie pentru rezultatele înregistrate în prezent poate fi şi faptul că produsele pe care le fabricăm şi comercializăm au preţuri accesibile unei mase largi de clienţi, în condiţiile în care produsele scumpe au fost cele mai lovite de criză. În plus am încercat să diversificăm gama de produse şi să căutăm pieţe noi prin participări la târguri, cum este cel de la Frankfurt, am căutat pieţe noi în zone care nu erau suficient acoperite, cum ar fi Polonia sau Italia. De asemenea, Rusia a devenit a doua piaţa de desfacere a produselor Cesiro, potenţialul ei fiind uriaş. Preţurile sunt foarte bune iar produsele care vin din Europa au foarte mare căutare pe piaţa rusă.”

IKEA – clientul strategic al Cesiro

În prezent Cesiro exportă 85% din producţia realizată. Cel mai mare client al firmei sighişorene este gigantul suedez IKEA către care se îndreaptă 50% din valoarea exporturilor şi 40% din producţia totală a Cesiro. De asemenea, 10% din valoarea exporturilor este destinată pieţei din Rusia, restul exporturilor îndreptându-se către 25 de ţări din Europa între care Estonia, Germania, Franţa, Italia, Cehia sau Olanda. Circula la un moment dat un zvon cum că Cesiro ar exporta produse inclusiv în China. Însă directorul general Aurel Voia a infirmat zvonul precizând totuşi că prin intermediul IKEA produsele Cesiro Sighişoara au ajuns şi pe pieţe din Asia acoperite în mod tradiţional de către China.

„Dacă vrea să scoată ţara din criză, Guvernul trebuie să gândească ca un manager din sectorul privat.” Aurelian Voia, directorul general al SC Cesiro SA Sighişoara (Foto: Adrian Diță)

Cesiro nu este afectată de recenta majorare a TVA-ului la 24% întrucât, fiind o firmă a cărei producţie este destinată în mare majoritate exportului, această taxă îi este returnată pentru produsele exportate. De asemenea, actualul curs de schimb leu-euro îi este destul de avantajos firmei. O situaţie mai dificilă din acest punct de vedere s-a înregistrat în perioada 2006-2007 când, datorită unui curs mediu de 3,52 lei la un euro, Cesiro a înregistrat pentru prima dată în istorie pierderi şi a fost pusă în situaţia de a face disponibilizări de personal. De altfel acea perioadă a fost nefastă pentru toate firmele româneşti a căror producţie mergea către export, unele dintre ele încetându-şi activitatea. În aceste condiţii Cesiro a reuşit să acopere cererea de pe pieţele rămase libere după restrângerea activităţii a unor fabrici de profil atât din ţară, cât şi din Europa, iar acum singura concurenţă serioasă la produsele firmei sighişorene vine din zona Asiei, inclusiv China.

Cesiro face angajări

O altă cauză decisivă a impunerii pe piaţă a produselor Cesiro o reprezintă investiţiile făcute de firmă în retehnologizarea fluxului de producţie. „Din 1991 încoace Cesiro a investit peste 15 milioane de euro din resurse proprii”, a declarat directorul general Aurelian Voia. „Am adus utilaje în special din Germania: maşini de fasonat sau glazurat, linii complet automatizate de producere a farfuriilor etc. care au redus din ponderea manoperei şi au dus la creşterea calităţii produselor. Am investit şi în înlocuirea cuptoarelor cu unele cu un consum mai redus de gaze naturale şi cu un randament mai bun, pentru reducerea cheltuielilor cu energia.”

Cu cei 1.250 de angajaţi, Cesiro rămâne cea mai mare firmă din Sighişoara şi din acest punct de vedere, în condiţiile în care nici o altă societate comercială din oraş nu mai are peste 1.000 de angajaţi. „În ciuda dificultăţilor de la începutul anului trecut, ne-am străduit să menţinem un număr constant de angajaţi fără să facem disponibilizări masive”, a arătat Aurelian Voina. „Când a fost cazul am permis angajaţilor care au dorit, să plece temporar la muncă în străinătate dând concedii fără plată. Faptul că nu ne-am speriat de criză şi nu am făcut concedieri colective s-a dovedit a fi până la urmă o decizie înţeleaptă pentru că din toamna lui 2009 au început să crească comenzile iar salariaţii au fost la post. Altfel ne-am fi confruntat cu o problemă pentru că n-am fi putut onora comenzile şi am fi pierdut clienţi importanţi.”

Veniturile de bază ale salariaţior n-au fost „ajustate” ca urmare a crizei, salariul mediu brut la nivelul societăţii fiind de 1.300 lei pe lună. „În general încercăm să menţinem şi chiar să îmbunătăţim avantajele pe care le au angajaţii noştri, nu să le reducem”, a specificat directorul general al Cesiro.

Deşi se lucrează în „foc continuu”, 7 zile din 7 şi 24 de ore din 24, în trei schimburi, comenzile primite de către Cesiro în acest moment depăşesc cu aproape 25% capacitatea de producţie a societăţii, astfel că firma face angajări în mai multe secţii de producţie, calificarea efectuându-se la locul de muncă sub supravegherea maiştrilor sau a salariaţilor cu vechime în fabrică.

 „Guvernul trebuie să gândească ca un manager din sectorul privat”

Directorul general al Cesiro Sighişoara, Aurelian Voia, este de părere că în România criza economică este foarte prost gestionată. „Majorarea TVA-ului va lovi foarte mult în consum. Ar fi fost o măsură bună dacă era corelată cu o serie de măsuri care să încurajeze producţia şi cu reducerea cotei unice, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări. Astfel puterea de cumpărare a celor care-şi plătesc taxele corect creştea iar la bugetul de stat veneau mai mulţi bani din TVA-ul încasat. Însă prin măsurile actuale va scadea şi consumul şi încăsările la buget. Iar dacă în viitor va fi majorată şi cota unică, aceasta va fi o greşeală fatală. În ce priveşte reducerea cheltuielilor bugetare prin tăieri de lefuri şi disponibilizări în sectorul de stat, ar fi putut fi o măsură bună dacă nu ar fi tardivă. În vreme ce în sectorul privat salariile angajaţilor au stagnat datorită întăriri leului în raport cu euro, în sectorul de stat salariile au crescut creându-se un dezechilibru care trebuie corectat într-n fel sau altul. Dacă vrea să scoată ţara din criză, Guvernul trebuie să gândească ca un manager din sectorul privat. Adică ai la dispoziţie o anumită sumă de bani, faci tot posibilul să te încadrezi în ea şi să eviţi să faci împrumuturi masive pentru că acestea trebuie plătite mai devreme sau mai târziu şi s-ar putea să te trezeşti că nu ai de unde.”

SC Cesiro SA Sighişoara plăteşte lunar către bugetul de stat aproximativ 1 milion de lei şi în momentul de faţă nu înregistreză datorii nici către furnizori şi nici către stat…

Adrian Diţă & Florin Chiorean

4 răspunsuri to “Economia sighişoreană faţă cu criza economică (IV)”

  1. […] Economia sighişoreană faţă cu criza economică (IV) – SC Cesiro SA Sighişoara – firma … (Jurnalul Sighişoara Reporter – iulie 2010) […]

  2. […] Economia Sighişoarei faţă cu criza economică (IV) […]

  3. […] Economia sighişoreană faţă cu criza economică (IV) SC Cesiro SA Sighişoara – firma care a depăşit criza (Jurnalul Sighişoara Reporter – iulie 2010) […]

  4. […] Referințe: Economia sighişoreană faţă cu criza economică (IV) […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: