Sighişoara Freelance Reporter's Blog

Articole din şi despre Sighişoara (arhiva 2010 – 2012)

Economia sighişoreană faţă cu criza economică (III)

Posted by ditzacontra pe 4 iulie 2010

SC Siceram SA Sighişoara se menţine pe poziţii

SC Siceram SA Sighişoara (Foto: Adrian Diţă)

Reculul înregistrat de domeniul construcţiilor de imobile în România începând cu anul 2008 a avut un impact puternic asupra industriei producătoare de materiale de construcţie, aducând numeroase societăţi de profil din ţară în situaţia de a-şi diminua sau chiar înceta producţia. La SC Siceram SA Sighişoara, producătorul local de cărămidă şi ţiglă, efectele crizei s-au reflectat în 2009 printr-o scădere cu puţin peste 21% a cifrei de afaceri faţă de 2008, de la 65,3 milioane lei, la aproape 53,9 milioane lei, o valoare mai mică chiar decât cea din 2007 când cifra de afaceri a societăţii era de 54,3 milioane lei. Principala cauză a acestor scăderi o reprezintă diminuarea drastică a cererii de materiale de construcţii care anul trecut a fost mai mică cu aproximativ 35% faţă de 2008, iar anul acesta este prognozată o diminuare a cererii cu circa 15%. O altă cauză a scăderii cifrei de afaceri a Siceram a reprezentat-o şi scăderile de preţ la produsele firmei pentru a menţine vânzările cantitative.

Cu toate acestea Siceram lucrează la întreaga capacitate de producţie proiectată, a susţinut directorul general al societăţii, Florian Sbârcea, iar volumul producţiei estimate pentru anul 2010 va fi cu circa 20% mai mare decât în 2009. „Însă profitul va fi mai mic în acest an, puţin peste jumătate din profitul realizat anul trecut”, a adăugat managerul. „Suntem nevoiţi să facem reduceri de preţuri pentru a menţine vânzările, să facem unele concesii în ce priveşte termenele de plată… Unii clienţi au dificutăţi în a-şi onora plăţile pentru produsele achiziţionate de la noi, iar alţii nu dispun de resurse pentru a-şi face stocuri de materiale de construcţii. De la mijlocul lunii februarie până la începutul lunii aprilie 60% din producţia societăţii a fost pe stoc. Abia după Paşte au început să vină comenzi mari de la clienţi.” Creşterea TVA-ului începând cu 1 iulie ar putea creea societăţii unele probleme indirecte. „Sectorul de construcţii, şi aşa destul de „şifonat” din cauza crizei, va înregistra o oarecare scădere ca urmare a amânării unor proiecte”, este de părere Florian Sbârcea. „Asta chiar în condiţiile în care probabil preţurile nu vor creşte foarte mult pentru că nimeni nu-şi permite să majoreze preţurile dacă mai vrea să şi vândă în condiţiile în care oferta este foarte mare pe piaţa materialelor de construcţii. Fiecare va lupta să menţină preţuri cât mai avantajoase ca să poată vinde. Dacă vor fi creşteri de preţuri în acest domeniu, acestea nu vor depăşi maxim 3%, mai ales în această perioadă a anului când se poate construi.”

Cea mai mare parte a producţiei de cărămidă şi ţiglă a Siceram este destinată pieţei interne, peste 87% din valoarea cifrei de afaceri, iar principalii clienţi sunt distribuitorii de materiale de construcţie, printre care Ambient-Sibiu, Comkim-Odorhei, Unimat-Sibiu, Recobol-Braşov etc. În anul 2009 Siceram Sighişoara şi-a îmbunătăţit cota de piaţă în România, 15% din cererea internă de materiale de construcţie pentru zidărie (cărămidă) fiind acoperită de către societatea sighişoreană. „Această creştere a cotei de piaţă s-a produs ca urmare a preţurilor competitive practicate de Siceram dar şi ca urmare a faptului că unii fabricanţi de produse similare din ţară şi-au restrâns producţia sau şi-au oprit temporar activitatea, cum a fost cazul celei mai mari fabrici de cărămidă din România deţinută de grupul austriac Wienerberger în judeţul Cluj”, a explicat Florian Sbârcea. În anul 2008 cota de piaţă a Siceram Sighişoara era de circa 10%.

Concurenţă acerbă pe piaţa materialelor de construcţii

„Criza economică e, probabil, cel mai bun lucru care se putea întâmpla economiei româneşti.” Florian Sbârcea, director general SC Siceram SA Sighişoara (Foto: Adrian Diţă)

Şi concurenţa pe piaţa materialelor de construcţie a devenit tot mai acerbă. Siceram trebuie să facă faţă atât produselor fabricate de firmele româneşti, cât şi celor venite în special din Serbia sau Bulgaria cu preţuri destul de mici. Societatea sighişoreană produce o gamă foarte variată de materiale de construcţie pentru zidărie (cărămizi) şi învelitori pentru acoperiş (ţiglă), dar şi pardoseli, produse pentru restaurarea monumentelor istorice şi ghivece decorative la fabrica Decoplant, toate sub marcă proprie şi sub diferite brand-uri care de-a lungul timpului s-au impus pe piaţă. Cele mai cunoscute brand-uri Siceram sunt cărămida Termobloc şi ţigla Terra Rosa.

Firma sighişoreană îşi permite să menţină un nivel competitiv al preţurilor datorită investiţiilor masive făcute de societate în anii anteriori. „Faptul că ne menţinem pe piaţă se datorează construcţiei noilor fabrici de cărămidă şi de ţiglă”, a spus Florian Sbârcea. „Fabrica de cărămidă a fost finalizată în 2004, iar cea de ţiglă în mai 2008. În cea din urmă firma a investit aproximativ 16 milioane de euro în echipamente şi dotări şi, parţial, în reamnajarea şi extinderea halei de producţie. Avantajul investiţiilor pe care le-am făcut este foarte mare faţă de unii dintre competitorii noştri care n-au apucat să-şi retehnologizeze fabricile. De pildă cu modernele cuptoare de ardere a produselor ce dotează aceste noi fabrici avem o producţie fizică de patru ori mai mare cu acelaşi consum de energie şi aceleaşi costuri.” Pentru acest an sunt prevăzute investiţii în valoare de circa 2 milioane de euro, dar cea mai mare pare din sumă va merge pentru dotări la fabrica Decoplant într-un utilaj de producţie a foliei de politilenă.

Forţă de muncă stabilă la Siceram

După darea în folosinţă modernelor fabrici de cărămidă şi ţiglă, Siceram a fost nevoită să facă şi disponibilizări de personal la finalul lui 2008 ca urmare a închiderii vechii fabrici de cărămidă. În 2008 firma avea în jur de 450 de angajaţi, iar acum are în jur de 250. „Nu există pericolul unor disponibilizări masive în viitorul apropiat”, a dat asigurări managerul Siceram. „Ultima mare disponibilizare a fost la închiderea vechii fabrici. Am încercat tot timpul să menţinem un echilibru. Când a fost oprită producţia pentru revizii pe perioada iernii, am încercat să ne ferim de şomaj tehnic şi am dat concedii de odihnă sau am dat salariile integral recuperându-se orele de muncă ulterior. Pentru că iarna nu prea sunt comenzi, timp de două luni, înaintea Sărbătorilor de iarnă până la jumătatea lui februarie, se fac revizii. Apoi producem pe stoc până încep să vină comenzile. În acest moment se lucrează 7 zile din 7, 24 de ore din 24, la foc continuu, după ce în februarie-martie se lucra doar 16 ore pe zi în 2 schimburi. Nu ne confruntăm nici cu fenomenul de migraţie a forţei de muncă, decât cu unele mici excepţii. Avem un personal destul de stabil. Poate şi datorită faptului că veniturile obţinute la Siceram sunt puţin peste media din oraş şi atunci probabil salariaţii preferă siguranţa oferită de un loc de muncă stabil în faţa riscului plecării pentru câteva luni în străinătate iar la întoarcere să nu mai poată fi încadraţi în firmă. Nu s-a „umblat” nici la salarii din cauza crizei.”

În ce priveşte criza economică, aceasta e „cel mai bun lucru care se putea întâmpla economiei româneşti”, consideră Florian Sbârcea. „Pentru că economia suferă de nişte boli cronice care trebuie vindecate. Şi poate va corecta şi comportamentele anacronice, determinate de aşa-zisul „boom” economic din anii 2005-2007…”

Adrian Diţă & Florin Chiorean

Un răspuns to “Economia sighişoreană faţă cu criza economică (III)”

  1. […] Economia Sighişoarei faţă cu criza economică (III) […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: